FITNESS CENTRA EN KINESISTEN VORMEN STRATEGISCHE ALLIANTIE

European Fitness Academy is een alliantie van fitness clubs met de grootste expertise op het gebied van fitness en fysieke herconditionering.

Wij voeren permanent wetenschappelijk onderzoek naar oefenmethodes en trainingsprogramma’s die mensen kunnen helpen om te starten met regelmatig sporten en gezond bewegen.’

Van links naar rechts: kinesist Jo Van Nevel (fitnessclub Okinawa in Aalter), kinesist Willem Dudal (fitnessclub Pure Senses in Brugge), kinesist Bart Colombie (fitnessclub Fyzix in Vilvoorde) en kinesist Thierry Riviere (fitnessclub Pure Senses in Brugge),
founders van European Fitness Academy.

Betekent ‘Academy’ dat de mensen bij jullie kunnen leren fitnessen?

Inderdaad, leren opnieuw bewegen is noodzakelijk voor mensen met een sterk verzwakte fysieke conditie. Deze mensen doen vaak al jaren niet meer aan sport en hebben daardoor onze extra aandacht nodig. Bovendien hebben deze mensen door gebrek aan beweging vaak aandoeningen of beperkingen.

U bedoelt de zogenaamde ‘welvaart ziektes’?

Bijlage 5 - foto Ken

Inderdaad, 70% van de Belgen heeft rugklachten, de helft van de bevolking heeft overgewicht, diabetes is in volle opmars en we zien ook steeds vaker mensen die permanent onder medicatie leven. Voor deze mensen is starten met fitness een noodzaak, maar er is heel wat professionele expertise nodig om hen op de juiste manier op weg te helpen.

Bijlage 6 - Foto Valerie en Ken

Hoe komen deze mensen bij European Fitness Academy terecht?

Deze groep van fysiek inactieve mensen krijgen steeds vaker als advies van hun arts dat ze meer zouden moeten bewegen. Er is vanuit de maatschappij steeds nadrukkelijker sensibilisatie met campagnes zoals “Zitten is het nieuwe roken”. Daardoor worden de mensen zelfbewust en nemen
ze voor zichzelf de beslissing dat ze er nu echt iets moeten aan doen.

Kunnen die mensen dan niet terecht in een ander fitness centrum?

Neen. Voor deze mensen bestaat er momenteel geen enkel medisch verantwoord of wetenschappelijk onderbouwd aanbod. Professionele begeleiding en apparatuur zijn noodzakelijk. Bij de recent opgerichte ketens is er niet eens begeleiding!

Je moet weten dat deze mensen vaak met angst en twijfels zitten -“Zal ik het wel kunnen?”- of -“Zal ik het wel volhouden?”- en vooral –“Zal ik RESULTAAT hebben?”-.

Die mensen willen dus wel starten, maar ze weten niet hoe eraan te beginnen?

Inderdaad, bovendien krijgen die mensen vanuit alle hoeken verwarrende informatie over wat de beste oplossing is voor een goede conditie. Het uitstelgedrag van deze mensen is dus begrijpelijk.

Hoe neemt European Fitness Academy die twijfels en die angst dan weg?

Wij starten steeds met degelijke en onderbouwde informatie over onze methode en aanpak. De mensen moeten het hoe en waarom kennen en begrijpen. Dan volgt een 5-weken onderzoek waar de mensen 2 keer per week komen trainen. We zullen dan meten welke progressie er mogelijk is. Na het onderzoek doen we een evaluatie aan de hand van tests. Pas dan kunnen we een advies geven over een geschikt en aangepast fitness plan.

Voordat de mensen kunnen starten, krijgen de mensen dus het bewijs dat de methode werkt?

Inderdaad, het resultaat is fundamenteel en dat maakt onze aanpak uniek. Deze ‘no nonssens’ aanpak is noodzakelijk om de mensen te overtuigen en om hen te motiveren om verder te doen.Bijlage 11 - foto begeleiding

En na het onderzoek?

Pas nadat we de resultaten besproken hebben, kunnen de mensen beslissen of ze verder wensen te doen met ons Startplan, dat is de fitness cursus waarin we stap per stap zullen bouwen aan een betere conditie.

Waarom hebben jullie nu pas besloten om European Fitness Academy op te richten?

Voor ons onderzoek hebben we toestellen nodig waarmee je zeer nauwkeurig kan meten en waarmee de mensen veilig en gedoseerd kunnen trainen. Die toestellen, eGym genoemd, zijn pas recent op de markt. We zijn er dus als de eersten bij om deze eGym toestellen in onze fitness centra te plaatsen.

Wat maakt die eGym toestellen bijzonder?

Het zijn vol automatische toestellen waarbij elk toestel aangepast wordt aan de lenigheid en de kracht van elke spiergroep. Ook het trainingsplan en tempo wordt individueel ingesteld met een polsbandje. Bovendien kunnen we met deze apparaten zeer nauwkeurig meten en dus telkens aantonen dat we stap per stap progressie blijven maken. En bovendien kunnen de mensen hun resultaten volgen met hun training App!

U noemt European Fitness Academy een ‘Strategische Alliantie’, dat heeft iets militair, hebben jullie een gemeenschappelijke vijand?

Ja, wij hebben één heel sterke vijand en die heet ‘Procrastination’. Vrij vertaald betekent dat ‘uitstelgedrag’. De mensen die wij met onze ‘alliantie’ willen helpen zijn vaak al jaren inactief en stellen het steeds uit om die eerste stap te zetten en te starten met noodzakelijke lichaamsbeweging. Dat is ook begrijpelijk vermits die mensen door hun verzwakte fysieke conditie ook vaak blessures hebben of zelfs medicatie moeten nemen. Wij weten dat al onze expertise en aandacht nodig zal zijn om hen te overtuigen om met ons te starten om regelmatig en gezond te bewegen.