Overgewicht & Gezond afslanken

Interview met Bart Colombie

50% van Belgen heeft overgewicht, dat heeft een belangrijke impact op de algemene gezondheid van de mensen, dat weet ondertussen iedereen. Heel wat mensen willen er ook echt iets aan doen, maar ze weten niet hoe ze overgewicht op een ernstige manier kunnen aanpakken.

Mensen weten dus niet hoe eraan te beginnen?Foto 7 - Valerie en klant

Juist. Bij ons starten elk jaar mensen die echt iets aan hun overgewicht willen doen. Steeds vaker op advies van hun huisarts. Wat ons opvalt is dat meer dan 90% van deze mensen ooit al eens gestart waren met een of ander ‘afslankplan’ en dat ze toen ze destijds startten reeds zeer gemotiveerd waren. Toch hielden deze mensen niet vol en haakten ontgoocheld af. Dit merken we zowel bij vrouwen als bij mannen die al dan niet een hoge mate van overgewicht hadden.

Waarom hielden ze niet vol?

Heel vaak waren deze mensen gefocust op het snelle resultaat dat hen beloofd was. Deze beloftes zijn bovendien vaak gebaseerd op halve waarheden en dus zeer verwarrend voor de deelnemers.

Halve waarheden?

Inderdaad, veel nonssens wordt vaak verpakt in een gegeven waar ook een grond van waarheid en zelfs wetenschappelijke evidentie zit. Dit geldt zowel voor informatie over het aspect voeding als voor het aspect lichaamsbeweging. Deze manier van werken is zeer verwarrend en zorgt ervoor dat mensen afhaken, omdat mensen snel doorhebben dat de methode niet helemaal klopt. Mensen haken dus af omdat ze foute informatie kregen. Een andere reden waarom mensen afhaken is omdat de aangeboden formule een te extreme impact heeft op hun dagelijks leven.

Foto 6 - Valerie en Bart

Bedoel je die wonderformules die je vaak in advertenties en op tv ziet?

Inderdaad, nog steeds worden formules aangeboden die erg extreem zijn. Deze afslank formules spreken vooral mensen aan die letterlijk hun buik vol hebben van hun overgewicht en gedreven door die tijdelijke emotie een soort ‘extreme make over’ beslissing nemen. Deze formules zijn vaak gebaseerd op zeer radicale methodes , zowel op het gebied van fysieke programma’s die moeten gevolgd worden als op het gebied van diëten die met militaire discipline moeten uitgevoerd worden.

En daarom haken die mensen af?

Inderdaad, deze methodes eisen meestal gedragsveranderingen die te extreem zijn. Haast niemand kan dat volhouden.

Foute informatie en te extreme formules zijn dus de valkuilen waardoor mensen vaak afhaken, hoe ziet de perfecte afslankformule er volgens jou uit?

12-06-2017Alles draait om evenwicht. Als je overgewicht hebt, betekent dat dat je een te grote hoeveelheid vet hebt. Vet is de natuurlijke energiereserve van ons lichaam. Energie in het lichaam brengen gebeurt door voeding. Het is belangrijk om de juiste dosis en

variatie voeding in ons lichaam te brengen. Energie uit het lichaam – uit die vetreserve dus – halen, gebeurt door de juiste dosis en variatie lichaamsbeweging. Dit ‘energie systeem’ moet dag in dag uit en zelfs jaar in jaar uit in evenwicht zijn. Het resultaat is een lichaam ‘in gezonde balans’. Dat verkrijg je door een gezonde levensstijl.

Wat betekent dat voor mijzelf bijvoorbeeld?

Er bestaat geen ‘tover’ standaardformule die je voor iedereen onmiddellijk kan toepassen. Er bestaat wel wetenschap op gebied van voedingsleer en van bewegingsleer die voor elk individu geldig is en die voor elk individu dient aangepast te worden. Als je die wetenschap consequent toepast, kunnen kleine gedragsveranderingen op termijn het verschil maken en blijvend resultaat bieden.